4 начина да отпушим канала на мивката в кухнята

4 начина да отпушим канала на мивката в кухнята

4 начина да отпушим канала на мивката в кухнята. Не се обаждайте на водопроводчика веднага щом забележите, че канала в кухнята не се отича добре! Има голям шанс да разрешите проблема сами с един от тези четири  метода за отпушване на кухненска мивка:

1. Атакувайте с вряла вода

Когато косата, мазнините, остатъците от сапун и други отломки се забият в канализацията ви, врящата вода може да е всичко, от което тръбите ви се нуждаят, за да разхлабите запушването. Това е най -простото решение, което означава, че трябва да е първият ви ход, когато се опитвате да отпушите мивка.

Лесно като 1-2-3, ето стъпките, които трябва да следвате:

Оставете половин литър вода да заври на печката или използвайте чайник, за да загреете водата. Изсипете врящата вода директно в дренажния отвор. Включете крана, за да видите дали водата се оттича стабилно. Ако все още се източва бавно или стои неподвижно в мивката, повторете процеса.

Важна забележка: Не опитвайте този метод, ако канализацията ви е прикрепена към PVC тръби, тъй като врящата вода може да се стопи или да повреди пластмасата.

Ако врящата вода не успее да отстрани запушването след втория опит, е време да преминете към друг метод. За съжаление, вие сами имате запушване на мивка, което е твърде упорито за простия подход на вряща вода.

2. Отстранете запушването с бутало

След като установите, че с вряща неща няма да успеете, е време да извадите буталото. След като буталото ви е в готовност, изпълнете следните стъпки:

 • Напълнете мивката с гореща вода, докато се напълни наполовина и създаде уплътнение около канализацията.
 • Поставете буталото над канализацията и започнете бързо да изпомпвате нагоре и надолу няколко пъти.
 • Извадете буталото и изчакайте, за да видите дали водата се оттича.
 • Повтаряйте процеса, докато водата изтече свободно.

Ако мивката все още не се източва правилно след множество опити за потапяне, знаете тренировката. Време е да опитате различен метод.

3. Разбийте го със сода и оцет

Този подход е естествена алтернатива на използването на химически почистващи препарати за запушване на канали. До голяма степен за ваше удобство, содата и оцетът също са често срещани домакински предмети, които вероятно вече имате в кухнята си. Следвайте тези стъпки, за да оставите сместа да действа магически:

 • Отстранете стоящата вода от мивката с чаша или купа.
 • Изсипете една чаша сода за хляб в канализацията, като използвате шпатула или лъжица, за да избутате праха в канализацията, ако е необходимо.
 • Изсипете една чаша бял оцет в отвора за източване.
 • Поставете запушалка или капак на канализацията, за да запечатате отвора.
 • Оставете сместа да престои 15 минути.
 • Свалете капака и пуснете гореща чешмяна вода в канализацията.
 • Използвайте вряла вода, за да разчупите по -интензивни запушвания.

Както при всеки метод за отпушване, тази естествена алтернатива няма 100% успеваемост. Ако обаче изглежда, че постигате напредък в запушването след завършване на стъпките, повторете процеса, за да удвоите блокирането.

 4. Опитайте змията на водопроводчика

Инструментът има навита спирална змия, която достига надолу в канализацията. След като змията удари препятствие, можете да завъртите дръжката, за да извадите отломките и да ги извадите от канализацията. Електрическите змии осигуряват още повече енергия за справяне със запушените канали.

Ако нямате змия на водопроводчик, можете да създадете импровизирана с телена закачалка. Просто използвайте чифт клещи с иглени носове, за да развиете закачалката в дълго парче тел. Дръжте закачения край, тъй като това ще използвате, за да хванете отломките. Ако е необходимо, можете да използвате клещите, за да регулирате ъгъла на куката, така че да може лесно да се побере през дренажния отвор.

Без значение кой инструмент използвате, просто го подавайте в канализацията няколко сантиметра наведнъж. Опитайте се да не натискате прекалено грубо, тъй като може случайно да натиснете запушването надолу по тръбата. Когато почувствате, че върхът на инструмента ви е ударил препятствие, закачете го и издърпайте отломките нагоре през канала. Продължете да правите това, докато не се почувствате уверени, че блокирането е изчезнало. Пуснете гореща вода в канализацията, за да видите дали сте прави.