Проблемите със заспиването и поддържането на съня са често срещани през първите две години от живота на бебето

Проблемите със заспиването и поддържането на съня. Повечето деца развиват сравнително стабилен цикъл сън-бодърстване през първите шест месеца от живота си. С помощта на нощния ритуал за лягане те постепенно намират своя начин да спят все по-добре сами. Ако многократно се събуждат за кратко през нощта – което е съвсем нормално в ранна детска възраст. Обикновено скоро успяват да заспят отново без съществена помощ от родителите си.

Проблемите със заспиването и поддържането на съня

Но някои деца изпитват трудности с това. Те могат да бъдат неспокойни по природа, да изпитват затруднения да регулират поведението си според възрастта и нивото на развитие или да им е трудно да намерят ритъм като цяло.

Причина за проблемите със заспиването

Въпреки това, причината за проблемите със заспиването и поддържането на съня често се крие във вече вкоренени навици. Те са се промъкнали – може би незабелязани – и затрудняват детето да се научи да заспива и да спи само. Например, след като детето свикне да бъде носено или карано наоколо, докато заспи, обикновено се нуждае от помощта на родителите си, когато се събуди през нощта. Често, дори като малко дете, те все още искат такива сложни средства за сън всяка вечер.

Дори ако времето за сън просто не се установи след първите няколко месеца от живота, често се случва детето – например поради липса на рутинни процедури и структури в ежедневието – може да се окаже трудно да намери ритъм като цяло. В повечето случаи редовното време за хранене все още не е установено. Ако се установи такъв нестабилен ритъм, може да се окаже, че дори в ранна детска възраст все още заспива трудно. Детето все още се събужда няколко пъти през нощта и е видимо уморено през деня. Такива нарушения на съня, свързани с ритъма, могат да бъдат много упорити и изискват последователно спазване на фиксирани часове за лягане за по-дълъг период от време – често под медицинско наблюдение.

Установени навици

В повечето случаи обаче установените навици могат да бъдат променени с малко търпение и последователност, след като бъдат разпознати. По този начин можете да подкрепите детето си при лягане и заспиване. Опитайте се да структурирате ежедневието с фиксирани часове за хранене и лягане, въведете последователни режими на лягане и накарайте детето си да си почине с вечерен ритуал за лягане, в който то получава внимание и внимание.