Лечебни свойства на белия трън

Лечебни свойства на белия трън. Ползите от белия трън са известни от хиляди години. Чаят от него успешно се е използвал за лечение на черния дроб в древен Рим. С нарастващата популярност на синтетичните вещества употребата на растението постепенно намалява.

Лечебни свойства на белия трън

Въпреки това, сериозното влошаване на екологичната ситуация и в резултат на това резкият скок на чернодробните заболявания (които донесе 20-ти век) мотивира учените отново да търсят естествени лекове.

През последните години белият трън се счита за панацея … което няма как да е абсолютно, защото всяко лечебно растение все пак има ограничен списък от показания. Но, може да се каже, че при лечението на чернодробни заболявания и редица други, това обикновено на вид растение никак не отстъпва на скъпи, иновативни лекарства от последно поколение.

Неговият ефект

Благодарение на внушителния брой лабораторни и клинични експерименти, направени с растението бял трън, сега е възможно да се докаже ефективността на белия трън при лечението и профилактиката на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, включително цироза и хепатит.

Сензационните резултати от изследванията на свойствата на белия трън и неговите отделни активни съставки са отразени в монографиите на международни организации като Американския ботанически съвет, СЗО и Европейската научна асоциация по фитотерапия.

Флавоноидът силимарин и неговият изомер сибилин са основните активни съставки на растението бял трън. Най-високата им концентрация се наблюдава в плодовете. Листата, коренището и стъблото също са полезни, но тяхната ефективност не е толкова висока.

Други биологично активни елементи са сапонини, алкалоиди, омега-6, 9 и други мастни киселини. Растението бял трън е богато на витамини С, Е, D, К и група В, микро и макроелементи (предимно йод, магнезий, цинк, манган). До 28% мастни масла, органични киселини и други вещества се намират в различни части на това лечебно растение.

Белият трън служи като мощен защитник на черния дроб, възстановява органа на клетъчно ниво и минимизира хроничните възпаления. Той е незаменим при хепатит от група В, тъй като не позволява на вируса да се разпространява. Ефективен е при лечението на началните стадии на цироза, а при вече съществуваща допринася за значителни подобрения.