Дървени строителни материали

Дървени строителни материали

Дървесно влакниста плоскост – плоскости с различна дебелина, изработени от дървесни влакна (получени от отпадъци), със или без свързващо вещество. Те се използват за вътрешна и външна облицовка на стени, подови настилки, като нагревател.

Дъска с ориентирана посока на чипа – плоча, подобна по качество на шперплат, но получена чрез полагане на големи стружки в дадена посока с помощта на специален спрей. Външният слой чипове се полага перпендикулярно на средния слой и се залепва заедно под налягане. Притежава добри механични свойства и еластичност, поради което се използва за облицовка на сгради, подови настилки и в мебелната индустрия.

Носещи конструкции. Те се различават по това, че на места с голям товар имат увеличено напречно сечение. Те са изработени от масивна дървесина, от дървесни влакна, смесени с минерални свързващи вещества. Те се използват като изолация, като носещи конструкции, а също така могат да бъдат основа за мазилки.

Как да изберем Дървени строителни материали и да не навредим на здравето си?

Ще Ви разкажем как линолеумът, боята, пенопластът и други материали могат да бъдат опасни и какво да търсите, за да сведете до минимум рисковете за здравето.

Линолеум

Строителният материал линолеум може да бъде направен от естествени или синтетични материали. Естественото покритие е направено от ленено или ютово влакно, върху което е нанесен защитен слой от восък, дървесно брашно и иглолистна смола. Този състав прави този строителен материал скъп и не особено устойчив на влага.

Видове синтетичен линолеум

-Алкиден. Става чуплива при отрицателни температури и е трудна за поставяне.

-Нитроцелулозен. Опасно е, защото светва лесно и бързо, поради което практически не се използва.

-Каучуков. Разрешено е да се използва само в технически помещения, тъй като този материал може да отделя вредни вещества като бензен.

-PVC. Най-често се използва в апартаменти, но при некачествено производство има неприятна миризма поради вредни вещества, отделяни в топлината. Ето защо, когато го купувате, трябва внимателно да проверите сертификатите за качество на производителя.