Домашна храна за кучета

Домашна храна за кучета. При условия, когато има малко или изобщо няма месо, кучетата са в състояние да издържат на други източници на енергия. Освен това, в определено количество зърнени храни, бобови растения, билки, корени и горски плодове са необходими на тези животни за качествен и здравословен живот.

Ако за дивите кучета (вълци, койоти) количеството протеин е важно, за оцеляване в естествени условия, то за домашни кучета зависи от тяхната порода и дневна активност.

Какво означава естествена храна за кучето? Това е храна, която ние самостоятелно с налични или купени продукти (за хора) сме приготвили в къщи за нашето куче. Най-важното което трябва да знаем за кучетата е, че те са хищници, но не са строги хищници като котките, а могат да бъдат не толкова строги месоядни.

Домашна храна за кучета

Естествената храна в идеалния случай е сурова или варена. Тази, която е най-близка до това на кучетата в дивата природа. Но често собствениците наричат ​​„естествена“ храната, която му дават от масата, каша приготвена от зърнени храни или безмесна храна с добавено малко количество месо.

Първият вариант е опасен за животните (понякога фатален – поради наличието на сол, подправки и други добавки). Вторият е просто безполезен и може да провокира хронични заболявания на кучето. Висококачествената естествена храна трябва да се състои от 50 или повече процента месо.

Плюсовете на естествената храна

Плюсовете са доста малко в сравнение с минусите:

  • Ясен и контролиран състав на продуктите
  • Не е необходимо обучение или нагаждане на кучето към естествената храна
  •  

Минусите на естествената храна

Минусите на естествената храна са доста повече от плюсовете. Ето и основните от тях:

  • На първо място е цената. Месото е скъп продукт, а вашето куче се нуждае много от него, особено ако неговите размери са големи.
  • Суровото месо може да бъде заразено с паразити. Готвенето му отнема хранителните вещества, от които куче то се нуждае.
  • Собственикът трябва не само да готви много и постоянно, но и да изчислява и следи диетата, да добавя витамини и минерали, ако е необходимо, и да въвежда нови продукти.
  • Не всеки иска да прекарва голяма част от времето си в готвене за домашен любимец.

Като цяло, най добрият вариант за хранене на кучето е да купим суха и мокра храна специално направена за кучета.