Видове слънцезащитни кремове

Видове слънцезащитни кремове. Слънцезащитните кремове, лосиони и други продукти ни предпазват от увреждане от слънцето. Предотвратяват ранната поява на бръчки, намаляват риска от развитие на рак на кожата и действат веднага след нанасяне. Най-добре пазената тайна за красота, с която да запазим кожата си сияйна и здрава.

Видове слънцезащитни кремове. Първият слънцезащитен крем

Първият слънцезащитен крем в света е изобретен в Австралия от химика Milton Blake през 1932 г. Той формулира с UV филтър „(Phenyl salicylate)“ в концентрация „10%“ . Защитата му е потвърдена от университета в Аделаида и също е произведен комерсиално от компанията на Блейк, Hamilton Laboratories. Въпреки че слънцезащитните продукти са сравнително нови, практиките за защита от слънцето са наблюдавани още от древните египтяни, които са използвали съставки като оризови трици, жасмин и лупина , за да осигурят защита от слънцето.

Видове слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем, крем за слънчев тен, е фото защитен локален продукт за кожата, който абсорбира или отразява част от слънчевата ултравиолетова (UV). Радиация и по този начин помага за предпазване от слънчево изгаряне и най-важното за предотвратяване на рак на кожата. Слънцезащитните продукти се предлагат като лосиони, спрейове, гелове, пяна, стикове, прахове и други продукти за локално приложение. Слънцезащитните продукти са често срещани добавки към облеклото, особено слънчевите очила, шапките и други форми на фото защита от слънце.

Активни съставки

Основните активни съставки в слънцезащитните продукти обикновено са ароматни молекули, конюгирани с карбонилни групи. Тази обща структура позволява на молекулата да абсорбира високоенергийни ултравиолетови лъчи и да освобождава енергията като нискоенергийни лъчи. По този начин предотвратява увреждащите кожата ултравиолетови лъчи да достигнат до кожата. Така че, при излагане на UV светлина, повечето от съставките не претърпяват значителна химична промяна, което позволява на тези съставки да запазят силата на абсорбиране на UV лъчи без значително фото разграждане. В някои слънцезащитни продукти, съдържащи авобензон, е включен химичен стабилизатор, за да забави разграждането му. Повечето органични съединения в слънцезащитните продукти бавно се разграждат и стават по-малко ефективни в продължение на няколко години, дори ако се съхраняват правилно, което води до срока на годност, изчислен за продукта.